A Baloldali Alternatíva Egyesülés által rendezett "szak­szervezeti fórum" résztvevői szerint az új hatalmi elitek példátlan kampányt kezdtek a magyar szakszervezetek szét­verése érdekében. E kampány és a szakszervezet-ellenes törvények súlyosan veszélyeztetik a demokrácia fennmaradását és a nemzetközi szerződések által is elismert szakszervezeti autonómiát. A szakszervezet-ellenes törvények, akárcsak a Justitia-terv, munkavállalók és nyugdíjasok tömegeinek diszkriminálását és létbizonytalanságba taszítását kezdeményezik. E törvényekkel a hatalom tudatosan le akarja rombolni azokat az érdekvédelmi szervezeteket, amelyek

Megvédhetik a munka­vállalókat a külföldi és hazai újtulajdonosokkal szemben.

 

A munkavállalók jogainak korlátozása - mindenekelőtt az érdekvédelmi szervezetek és a szakszervezetek szétforgácsolására irányuló akciók - az általános emberi jogok elleni támadásnak tekinthetők.

 

A politikai baloldal e fóruma támogatja a szakszervezeti autonómiáért folytatott küzdelmet, ami része a demokratikus intézményrendszer megszilárdítására és a demokrácia kiter­jesztésére irányuló törekvéseinknek.

 

Ehhez azonban minden baloldali, demokratikus mozgalom, szer­vezet és a velük szolidáris állampolgárok összefogására van szükség. Ennek érdekében követeljük a szakszervezet-ellenes törvények visszavonását.