A Szociális Világfórum (SzVF) Nemzetközi Tanácsának határozata

 

 

A Nemzetközi Tanács 2002. január 28-29-én azért találkozott, hogy határozzon a Szociális Világfórum jövőbeli távlatairól.

 

A találkozó megerősítette azt a szándékunkat, hogy SzVF több legyen egy elszigetelt eseménynél. Megszilárdulásával állandó folyamattá, egy olyan mozgalommá válik, amely világszerte terjed, és minden földrészen egyre szélesebb támogatottságot élvez. A Nemzetközi Tanács összetétele is azt mutatja, hogy a társadalmi erők, a világ minden tájáról fokozódó és tartós módon járulnak hozzá a SzVF tevékenységéhez.

 

A Nemzetközi Tanács úgy véli, hogy az évenként központilag megrendezett Szociális Világfórum nélkülözhetetlen, a neoliberális globalizációval szemben álló sokféle erő támogatása érdekében, hogy azok összegyűlhessenek és szervezkedhessenek. A rendezvénynek nagy és széleskörű közvélemény-formáló hatása van, ami erőt ad a mozgalomnak. A Nemzetközi Tanács szerint, ahogy a SzVF egyre inkább világkörüli jelleget vesz fel és egyre nagyobb támogatottságot élvez, úgy van szükség egyre nagyobb mozgósításra, hogy ösztönözzük az emberek bekapcsolódását a különböző földrészeken.

 

A fentiek fényében a Nemzetközi Tanács az alábbi döntéseket hozta.

 

1.    Az év második felében, a világ különböző részein, regionális vagy földrészenkénti Szociális Fórumokat szervezünk.

2.    A III. Szociális Világfórumot ismét Porto Alegré-ben rendezzük meg, a Világgazdasági Fórummal egyidőben.

3.    A Nemzetközi Tanács meghatározó szerepet fog játszani a regionális vagy földrészenkénti Fórumok, és a központi Szociális Világfórum előkészítésében és munkájának megszervezésében. Ez a Tanács 2002. április 28-30-i találkozójának fő napirendi pontja is.