Mozaikok

 

ˇ        1995. május 1-én az esős idő ellenére sok barátunk látogatta meg a BAL sátrát. Kiadványaink iránt is komoly volt az érdeklődés.

ˇ        A FIKSZ Egyesület és a BAL május 26-án figyelemfelkeltő demonstrációt tartott a Marx téren és a Margitsziget bejáratánál.

ˇ        Brandl Gábor tagtársunk szociológiai felmérést végzett tagságunk körében, melynek eredményét ismertette az Egyeztető Bizottságban (EB). A felmérés eredményeinek publikálása folyamatban van.

ˇ        Szász Gábor soros elnök felvette a kapcsolatot Kis Papp László FDSZ elnök-kel, mert a felsőoktatás 6000 dolgozóját veszélyeztette az ún. "Bokros csomag". Soros elnökünk javaslatot tett a tervezett sztrájk időpontjára, valamint a sztrájkbizottság tagjaira. Az FDSZ elnöke megköszönte a segítséget, de nem vette igénybe. Az elbocsátások - törvénytelenségek elkövetésével - bekövetkeztek.

ˇ        A NATO belépést ellenző civil szervezetek augusztus 6-i felhívását a BAL EB jóváhagyólag tudomásul vette, mert az összhangban volt a BAL és a FIKSZ Egyesület korábbi, figyelemfelkeltő demonstrációján képviselt állásfoglalással.

ˇ        A BAL, mint a fenti civil tömörülés alapító tagja részt vett augusztus 5-én a Hirosima-nap rendezvényein. A Humanista Mozgalom aktivistáival együtt osztogattuk a NATO ellenes röplapokat.

ˇ        A BAL szakértői több alkalommal is kifejtették a NATO-ba lépést ellenző álláspontjukat különféle helyi ill. alternatív rádiókban.

ˇ        Szeptember 8-án "első kézből" tájékozódott a BAL EB a külföldi (pl. afgán) menekültek megalázó magyarországi helyzetéről.

ˇ        Ősszel sokak érdeklődését felkeltő BAL fórumokat tartottunk. Témáink: Modernizáció; A délszláv válság perspektívái; Az IMF és a magyar adósságválság; Nemzeti önvédelem - ökoszociális piacgazdaság; Pártdemokrácia - szervezeti demokrácia.

ˇ        November 4-én közgyűlést tartottunk. Itt határoztuk el, hogy levelet küldünk a Legfőbb Ügyésznek. A közgyűlésen élénk vita alakult ki a BAL elvi nyilatkozatának tervezetéről. E kötetben már a vita nyomán átdolgozott, s a téli rendkívüli, tisztújító közgyűlésen elfogadott szöveg olvasható.

 ˇ       A tél folyamán megtartott BAL fórumok egyikén a NATO-ba lépést ellenző civil szervezetek szakértői fejtették ki álláspontjukat. Ez a tömörülés egy kiadványt is készít, melyben a BAL állásfoglalása is szerepelni fog. A másik téma iránt csekély volt az érdeklődés, jóllehet a nők nemzetközi politikai mozgalmáról illetve a pekingi NGO konferenciáról nagyon érdekes előadást hallhattunk, melyet színvonalas vita követett.